Trostruko ostakljenje


Trostruka izolacija je dugogodišnji standard kod pasivnih kuća, ali i kod konvencionalne novogradnje ili renoviranja. Trostruko ostakljenje nudi prednosti o kojima svaki graditelj treba razmisliti prilikom kupovine, a impresionira zbog sljedećih karakteristika:
kockica-blog

Trostruko ostakljenje / Najbitnije na jednom mjestu

  • Izvrsne izolacijske vrijednosti
  • Smanjeni troškovi grijanja
  • Visoka udobnost (topla površina bez strujanja zraka)
  • Optimalan ulaz solarne energije
  • Visoki prijenos svjetlosti za prirodno svjetlo u dnevnoj sobi
  • Vizualno nema razlike u odnosu na dvostruko ostakljenje

Trostruko ostakljenje može se ugraditi u sve naše prozore.

Uštedite energiju i novac trostrukim ostakljenjem


Stariji i jednostavno ostakljeni prozori propuštaju energiju te time dižu troškove grijanja. Toplinska izolacija modernih prozora je kvalitetnija nego prije nekoliko godina. Usporedbe radi: Jedan jednostavno ostakljen prozor iz ranih 1980-ih imao je prosječan koeficijent prijenosa topline od oko 5-6 W/mK. Ovo dovodi do peterostrukog smanjenja troškova. Međutim, to je jedini način da učinkovito smanjite troškove grijanja i potrošnju energije. Zbog svoje visoke energetske učinkovitosti, niska cijena trostrukog ostakljenja se brzo amortizira

Trostruko ostakljivanje:
ušteda na CO2 i energiju na primjeru Eforte prozorskih sustava

Eforte Standardne
čelične armature
Uf (Okvir) 0,95 W / m²K
Ug (Trostruko ostakljenje) 0,6 W / m²K
Uw (Profil prozora) 0,8 W / m²K (Standard pasivne kuće)
Štednja 1120 Liter Heizöl / Godišnje
1. godina uštede troškova grijanja 784,– Euro
Smanjenje CO2 godišnje 2240 kg / Godišnje

Primjer izračuna u odnosu na stare prozore s izolacijskim staklom (Uw vrijednost 2,8 W/m2K), standardni prozor 1.23 mx 1,48 m. Osnova za izračun troškova grijanja: grijanje ulja iznosi 0,7 Euro / litra, površina prozora 50 m.

Za stanovnike to rezultira financijskim koristima, dok moderni apartmani i kuće s trostrukim ostakljenjem nude znatno visoku razinu udobnosti.

Više udobnosti s trostrukim ostakljenjem


Svima nam je ovo poznato - u hladnim godišnjim dobima dolazi do hladnog strujanja zraka u neposrednoj blizini prozora. U blizini prozora se smrzavamo, stoga odvrćemo grijanje više nego što je potrebno. No, naša udobnost ne ovisi samo o sobnoj temperaturi na površinama poda, zidova i prozora. Veća razlika temperature između pojedinačnih površina rezultira time da hladnije površine vuku toplinu od toplijih. Kod ljudi to dovodi do jačeg hlađenja kože što značajno utječe na našu percepciju temperature. Trostruko ostakljenje ima značajan utjecaj i na protok zraka i na temperaturu površine.

Termička udobnost zahvaljujući trostrukom ostakljenju


Niski gubici topline koji omogućuju visoku toplinsku udobnost, a sve zbog visokih vrijednosti izolacije trostrukog ostakljivanja. Kod trostruko izoliranog stakla, međuzidovi se pune netermičkim plemenitim plinovima. Kao rezultat toga, na vanjski stakleni sloj prodire vrlo malo topline i tako se transportira van, zbog čega je temperatura unutar prozora također visoka.

Prema studiji Instituta za prozorsku tehnologiju u Rosenheimu (IFT), usporedbe između dvostrukog i trostrukog ostakljenja pri vanjskoj temperaturi od minus 10 stupnjeva Celzija i sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva su pokazali razliku u temperaturi od oko 9 stupnjeva. Normalno izolirano staklo imalo je unutarnju površinsku temperaturu od 9,5 stupnjeva, a trostruko izolirano staklo unutarnju površinsku temperaturu od 17,7 stupnjeva.
Kroz malu razliku u unutrašnjoj temperaturi površine do sobne temperature i ostalih površinskih temperatura značajno se povećava dobrobit.
Nema strujanja zraka, nema hladnog zraka, a drhtanju u neposrednoj blizini prozora je kraj.

Tko želi novogradnju ili planira obnovu, treba ozbiljno razmisliti o trostrukom ostakljenju i dobiti neke usporedne ponude.